Zupčasti remen jedan je od glavnih dijelova

Vijek trajanja zupčastog remena

Postoje određeni dijelovi automobila o kojima jako mali broj vozača zna nešto više jer je riječ o onima koji se vrlo rijetko kvare i samo mali broj vozača će ih povremeno morati zamijeniti. No, s druge strane postoje i oni autodijelovi koji imaju svoj vijek trajanja, ovisno radi li se o vremenskom periodu ili određenom broju prijeđenih kilometara, nakon kojeg će ih biti potrebno zamijeniti.

Zupčasti remen spada u tu drugu skupinu i zbog toga je mnogima jedan od omraženih dijelova za auto jer će ih kad-tad morati zamijeniti što je ipak nešto veći trošak.

Funkcije zupčastog remena

Engleski naziv za zupčasti remen automobila je „timing belt“ što se može prevesti i kao „vremenski remen“. A to i nije daleko od istine zato što on ima svoj vijek trajanja, koji ipak može varirati, ovisno o učestalosti vožnje.

Zupčasti remen
Zupčasti remen služi za pokretanje bregastih osovina

Osnovna funkcija automobilskog zupčastog remena je pokretenje bregaste osovine koja pak otvara i zatvara ventile. Remenica je zadužena za pokretanje zupčastog remena te je spojena s radilicom. 

Pucanje zupčastog remena

Jedan od većih kvarova koji vam se može dogoditi na automobilu je pucanje zupčastog remena za auto. U tom slučaju bregasta osovina više ne može nastaviti s radom, odnosno ne može otvarati i zatvarati ventile, a s druge strane radilica se nastavlja okretati. Problem je u tome što je radilica preko klipnjača povezana s klipovima i to će dovesti do njihovog sudaranja.

Najbolje što vam se u tom slučaju može dogoditi je da se samo ventili oštete. No, zbog visokih okretaja motora oštećen ventil može oštetiti i glavu motora, klipove i komoru za sagorijevanje. Jedino rješenje za popravak automobila tada je  zamjena motora što predstavlja vrlo veliki trošak.

Vijek trajanja zupčastog remena

Uz zupčasti remen često se navodi i vijek njegova trajanja, a on ovisi o dva ključna podatka:

  • Vremenskom periodu
  • Prijeđenim kilometrima

Naime, nakon određenog vremenskog perioda, ali i nakon određenih prijeđenih kilometara, materijal zupčastog remena počinje gubiti svoja elastična svojstva te puno lakše može doći do njegovog pucanja. Podaci o njegovom vijeku trajanja nisu isti kod svih proizvođača, no uglavnom se radi o periodu od oko pet godina ili prijeđenih 60 000 do 150 000 kilometara. 

U svakom slučaju, kada radite redovni autoservis, svakako je dobro pogledati i stanje zupčastog remena te ga po potrebi zamijeniti i ranije, prije nego dođe do njegovog pucanja.