Ekspanziona posuda u automobilu

Ekspanziona posuda kao dio rashladnog sustava automobila

Automobil je sastavljen od više različitih sustava koji svi zajedno moraju funkcionirati kako bi automobil mogao normalno raditi. Kako su motori automobila postali sve jači, dolazi do sve većeg njihova zagrijavanja. Zbog toga rashladni sustavi za auto moraju biti sve učinkovitiji kako ne bi došlo do pregrijavanja i oštećenja motora.

Sam rashladni sustav automobila sastoji se od više različitih dijelova, a mnogi na njegov spomen odmah pomisle na rashladnu tekućinu koje nikad ne bi smjelo nedostajati u autu. Ona se ulijeva u ekspanzionu posudu, koja je u većina automobila prozirna i lako uočljiva ispod poklopca motora.

Pazite na količinu rashladne tekućine

Kao što je već navedeno, ekspanziona posuda u automobilu služi za skladištenje rashladne tekućine. Uglavnom je prozirne boje kako biste brzo mogli vidjeti količinu rashladne tekućine te je po potrebi dolijati. Osim toga, na njoj možete pronaći dvije oznake:

  •  MIN 
  •  MAX

One označavaju preporučene razine pa bi svakako bilo dobro da je količina rashladne tekućine između te dvije oznake. 

Dodatne zadaće ekspanzione posude

Ekspanziona posuda, koje možete kupiti u Silux online trgovini, ima više različitih zadaća u automobilu. Kad automobil ne radi, odnosno kad je motor ugašen, rashladna tekućina u njemu se hladi. Tada se stvar podtlak u rashladnom sustavu auta. On će izvući rashladnu tekućinu iz ekspanzione posude. Zato se može reći da ona ima zadaću preuzimanja viška rashladne tekućine. 

Ekspanziona posuda Audi A4
Ekspanziona posuda za Audi A4

No, osim toga, ona pomaže i kod uklanjanja mjehurića zraka koji se skupljaju u sustavu. Zbog tog nakupljanja mjehurića zraka, povećava se njegova napunjenost tekućinom, a zbog toga se i smanjuje učinkovitost hlađenja. Stoga, iako je riječ o relativnom malom dijelu automobila, vrlo je važan za cjelokupan rad rashladnog sustava auta.

Različiti proizvođači dodataka za auto

Automobilske ekspanzione posude mogu se kupiti u brojnim trgovinama s autodijelovima. Riječ je o tipskom dijelu, odnosno rađene su po mjeri za svaki model automobila tako da ne možete kupiti bilo koju, već isključivo onu koja vam odgovara. Isto tako, osim originalnih, možete se odlučiti i za kupnju rezervnih, odnosno onih koje radi neki neovisni proizvođač. 

Ekspanziona posuda za Hyundai Santa Fe
Ekspanziona posuda za Hyundai Santa Fe 00-06, sa poklopcem

Postoje brojni proizvođači rezervnih dijelova za auto, a kao jedan od boljih se izdvaja Polcar. On nudi razne kvalitetne autodijelove i autoopremu, između ostalih i vrlo kvalitetne ekspanzione posude za auto. Možete ih pronaći u brojnim fizičkim trgovinama, ali i u brojnim web trgovinama koje nude vrlo široki asortiman.  

Raznolike cijene ekspanzionih posuda

Pogledate li malo ponudu ekspanzionih posuda u trgovini s autodijelovima, vidjet ćete da se cijene dosta razlikuju. Tako možete pronaći modele od 100-tinjak kuna pa sve do onih od 300 i više kuna. U svakom slučaju, riječ je o dijelu automobila koji mnogi vozači neće uopće mijenjati tijekom posjedovanja automobila.

Kako očistiti ekspanzionu posudu

Najčešći kvar koji se javlja je njezino puknuće te će u tom slučaju rashladna tekućina brže iscuriti što nikako nije dobro. Isto tako, zbog velike temperature, čut ćete šuštanje ispod poklopca motora što je još jedan od znakova da je vjerojatno došlo do puknuća. U tom slučaju, svakako je dobro da što prije posjetite nekog automehaničara koji će vam pomoći otkloniti taj problem. 

Rashladni sustavi za auto

Kao što se već moglo naslutiti kroz gornji tekst, rashladni sustavi za auto predstavljaju jedan od njegovih najvažnijih sustava. Bez obzira koliko dobar i jak motor auta imate, ako se on neće dobro hladiti, doći će do pregrijavanja i njegovog oštećenja. A to će onda rezultirati vrlo skupim popravkom. 

Rashladni sustavi automobila tako se sastoje od više dijelova koji su svi jednako bitni, a kao neki od najvažnijih mogu se izdvojiti:

U većini slučajeva, doći će do kvara jednog od tih dijelova te će biti potrebno da se samo taj jedan dio zamijeni što ne bi trebalo predstavljati veliki financijski izdatak. Veći problem može nastati ako ignorirate kvarove te na vrijeme ne odlazite automehaničaru. 

Redovita provjera dijelova rashladnog sustava auta

Za dugotrajan optimalan rad motora i automobila, neophodno je redovito provjeravati sve dijelove rashladnog sustava auta. To je najbolje činiti barem jednom godišnje. A kako biste ionako trebali redovito mijenjati motorno ulje i sve potrebne filtere, tako je dobro da usput provjerite i sve ove dijelove. Tako će rashladni sustav vašeg automobila uvijek biti u dobrom stanju, a samim time ćete biti sigurni u dugotrajan rad vašeg motora automobila. 

kakovostni autodjelovi

Brzo pronađite sve potrebne autodijelove

Automobili su sastavljeni od brojnih manjih i većih dijelova. Svi oni moraju biti ispravni i funkcionalni kako bi automobil mogao raditi bez ikakvih problema.