Maglenke za auto

Maglenke kao odlična pomoć u vožnji po magli

Magla se često javlja u zimskim mjesecima, pogotovo o kontinentalnim područjima. Kada se vozi u takvim uvjetima, vidljivost je bitno smanjena pa da treba biti vrlo oprezan. Puno je teže procijeniti udaljenost do drugog vozila, a u situacijama vrlo guste magle, odjednom se ispred vas može pojaviti drugo vozilo ili neki drugi objekt te može doći do sudara. 

Zato je svakako bitna ispravna rasvjeta na automobilu. Osim uobičajene rasvjete, kao što su kratka svjetla, vrlo je bitno imati upaljene i maglenke. One vam vjerojatno neće puno više osvijetliti cestu, ali će pomoći da vas bolje uoče automobili ispred i iza vas.

Prednje i stražnje maglenke

Iako to prije nije bio slučaj, većina današnjih automobila ima serijski ugrađene maglenke u automobilu i to:

  • Prednje
  • Stražnje 

Proizvođači automobila shvatili su da je to vrlo važan dio auta, koji itekako utječe na sigurnost u vožnji, kako vas, tako i ostalih sudionika u prometu. Prednja svjetla za maglu na autu uglavnom su postavljena vrlo nisko kako bi osvijetlila rubove ceste i kako biste lakše vozili. Ujedno će i vozači koji vam dolaze u susret ranije vidjeti ta svjetla i moći će vas uočiti na vrijeme.

Stražnja svjetla za maglu uglavnom se nalaze samo na jednoj strani auta (lijevoj) i zapravo im je svrha da vas drugi vozači vide sa što veće udaljenosti. Crvene su boje i nešto su jačeg intenziteta od primjerice svjetla za kočenje, a sve u svrhu bolje vidljivosti po magli.

Ne koristite svjetla za maglu bez razloga

Zakon o sigurnosti prometa na cestama je po pitanju korištenja svjetala za maglu malo nedorečen. Naime, u njemu se definira kako se maglenke na autu smiju koristiti samo u slučajevima smanjene vidljivosti. No, nigdje nije točno navedeno što ta smanjena vidljivost podrazumijeva. U svakom slučaju, maglenke na autu biste trebali koristiti samo kad je vidljivost dosta slaba i kad sami procijenite da bi vas bez njih automobili teško uočavali.

Maglenke
Maglenke na autu smiju se koristiti samo u slučajevima smanjene vidljivosti

Kada dođete do dijela ceste koji više nije u magli, trebali biste ih isključiti jer zbog jakog intenziteta, one mogu smetati drugim vozačima, odnosno mogu ih zaslijepiti. Isti stvar se može dogoditi i ako zaboravite ugasiti duga svjetla. Farovi za auto tada također mogu zaslijepiti ostale vozače.

Tipski dio automobila

Maglenke za auto spadaju u tipske dijelove. Ako malo pogledate automobile na cestama, vjerojatno ćete brzo uočiti da se na njima razlikuju farovi. Kod nekih su okrugli, kod nekih nepravilnih oblika i slično. Ista stvar je i sa svjetlima za maglu koja se također razlikuju po svom obliku od modela do modela auta. Upravo zbog toga važno je prilikom kupnje paziti na kupite baš one koja odgovaraju vašem modelu auta, inače ih nećete moći ugraditi.

Maglenke u automobilu
Prednje maglenke

U trgovinama s autodijelovima su zato točno navedeni modeli auta koji odgovaraju određenom modelu maglenki, tako da ne biste trebali imati problema s kupnjom. Isto tako, uvijek možete otići nekom autoelektričaru koji će točno znati što vam je potrebno te vam to isto odmah i ugraditi. 

Kupnja autodijelova putem interneta

Sve vrste rasvjetnih tijela za automobil, kao i farovi za auto i sve ostalo mogu su kupiti i putem interneta. Takva kupnja je u posljednje vrijeme sve popularnija, a i to i ne treba čuditi, s obzirom da je izbor vrlo velik, a ujedno su i cijene često pristupačnije nego u klasičnim trgovinama s autodijelovima.

Autodijelovi Silux – Video Online Trgovine Silux.hr

Takve specijalizirane web trgovine često nude najveći izbor modela, sve na jednom mjestu, a sve možete kupiti iz udobnosti svog doma. Nakon što naručene željene autodijelove ili autoopremu naručite, potrebno je samo pričekati nekoliko dana da vam stignu na kućnu adresu.

Tada ih možete ugraditi sami, ili možete posjetiti automehaničara koji će vam to profesionalno napraviti. A to je svakako najbolja opcija, ako sami nemate dovoljno znanja.

Razne vrste farova na automobili

Farovi za auto danas dolaze u iznimno velikom broju različitih oblika. Proizvođači auta kao da se natječu tko će ponuditi ljepše i atraktivnije farove za auto. Problem ponekad nastane ako dođe do njihovog oštećenja pa pri kupnji novih morate opet pronaći baš potpuno isto takve kako biste ih mogli i postaviti.

Dostupni su u brojnim fizičkim trgovinama, ali vrlo velik izbor možete pronaći i u web trgovinama, odnosno tamo ćete na jednom mjestu pronaći farove za vrlo veliki broj marki različitih automobila.