stražnja svjetla automobila

Ne zanemarujte važnost stražnjih svjetala automobila

Mnogi vozači svjesni su činjenice da je rasvjeta na automobilu vrlo važan čimbenik, kako za njihovu sigurnost, tako i za sigurnost svih ostalih sudionika u prometu. No, mnogi od njih fokus stavljaju na prednja svjetla automobila. Činjenica je da su ona vrlo važna jer vam osvjetljavaju put, no nikako se ne bi smjela zanemariti i stražnja svjetla automobila.

Ona su također vrlo važna i bitno je paziti da su uvijek funkcionalna, odnosno u slučaju da žarulje pregore, treba ih što prije zamijeniti. 

Promjena dizajna rasvjete na vozilu

Stražnja svjetla automobila koriste se od samih početaka automobilske industrije. Prvotno su bila potpuno jednostavna, crvena, i imala su zadaću signaliziranja prisutnosti vozila drugim sudionicima u prometu. Tijekom godina, dizajn im se mijenjao, ali svrha je uvijek ostala ista – povećati vidljivost vozila na cesti. 

Stražnja svjetla automobila za vidljivost vozila na cesti
Stražnja svjetla automobila prvotno su bila potpuno jednostavna, crvena, i imala su zadaću signaliziranja prisutnosti vozila drugim sudionicima u prometu. Tijekom godina, dizajn im se mijenjao, ali svrha je uvijek ostala ista. 

Ipak, danas se svaki proizvođač automobila trudi na neki način istaknuti. To se vidi i kod dizajna auto farova, ali i samih svjetala. Neki proizvođači tako odlaze i korak dalje pa se trude ponuditi unikatan dizajn automobilskih stražnjih svjetala kako bi se na taj način istaknuli među masom drugih sličnih vozila.

Napredak u automobilskom osjetljavanju

Današnji suvremeni automobili opremljeni su naprednim tehnologijama koje poboljšavaju funkcionalnost stražnjih svjetala automobila. Tako je LED (Light Emitting Diode) tehnologija postala standard, zamjenjujući klasične halogene žarulje. LED stražnja svjetla za auto:

  •  Imaju dulji vijek trajanja
  •  Troše manje energije
  •  Pružaju intenzivnije svjetlo
  •  Poboljšavaju vidljivost u prometu 

Osim njih, danas neka vozila imaju i posebna pametna svjetla koja se mogu prilagođavati smjeru vožnja, smanjivati intenzitet rasvjete pri dolasku drugog vozila u susret ili pojačavati intenzitet kada je to moguće te razne druge značajke.

Sigurnost u vožnji auta i prevencija nesreća

Automobilska stražnja svjetla nisu samo estetski dodatak vozilu, već su vrlo važna za sigurnost u prometu. Uglavnom su crvene boje koja je odabrana je jer je ljudsko oko posebno osjetljivo na tu boju. Ona pruža visoku vidljivost čak i u uvjetima smanjene osvjetljenosti, pomažući vozačima da identificiraju vozila ispred sebe. 

Osim toga, treptajuća svjetla ili svjetlosni signali pridonose sigurnosti na cesti, upozoravajući druge vozače na promjene u brzini ili smjeru kretanja. Zbog toga je vrlo važno da su stražnja svjetla automobila uvijek ispravna te da ih što primije zamijenite u slučaju bilo kakvog oštećenja ili ako je žarulja pregorila.

Stražnja svjetla automobila u budućnosti

U eri tehnoloških inovacija, istraživanja su usmjerena prema razvoju još boljih i naprednijih rasvjetnih sustava auta, a tu sigurno neće zaostati niti stražnja svjetla automobila. Može se očekivati da će se u budućnosti početi primjenjivati i umjetna inteligencija u ovom području, sve s ciljem što bolje rasvjete automobila. To će zasigurno donijeti još veću sigurnost za vozača, ali i sve ostale sudionike u prometu.    

Budućnost inovacija stražnjih svjetla danas. BMW organsko svjetlo OLED.

Svaki proizvođač auta se trudi što prije izaći s novitetima tako da nas u skorijoj budućnosti zasigurno očekuje još jako puno zanimljivih koncepata i prototipova sustava osvjetljenja automobila.

Kupite sve potrebno za vozilo online

Kada vam zatrebaju nova stražnja svjetla automobila, mnogi će prvo otvoriti internetski preglednik i pokušati sve potrebno pronaći online. Nekada je to možda bio problem, a danas je postalo sasvim normalno jer nerijetko je na takvim mjestima i izbor puno veći.

  • Tako primjerice, trebaju li vam stražnja svjetla automobila, potražite neku web trgovinu s autoopremom. Tamo ćete na vrlo jednostavan i brz način pronaći sve što vam je potrebno.
  • Ono zbog čega mnogi vole online kupnju je činjenica da možete odabrati svoj model auta, a sustav će vam onda prikazati samo onu autoopremu koja je kompatibilna s vašim modelom vozila.

Na taj način ćete sve puno brže pronaći i kupiti. Jedna od takvih je i Silux web trgovina autoopreme koja vam također sve nudi na jednom mjestu.

I auto farovi su tipski dio autoopreme

Auto farovi također spadaju u tipsku autoopremu što znači da su karakteristični za svaki zasebni model auta. Odaberete li primjerice Silux web trgovinu s autoopremom, moći ćete odabrati svoj model auta i dobiti samo one automobilske farove koji mu odgovaraju. Na ovaj način, kupnja auto farova ne morati biti gnjavaža. 

Auto farovi za svaki model auta
Danas se svaki proizvođač automobila trudi na neki način istaknuti. To se vidi i kod dizajna auto farova.

Odaberite svoj model auta, pronađite odgovarajuće auto farove i kupite ih. Ako ih ne znate sami postaviti, najbolje je da posjetite nekog automehaničara koji će vam to napraviti, a to je svakako najbolje rješenje da budete sigurni da je sve kako treba.