LED žarulje za auto

Učinkovite LED žarulje za auto

Jedan od novih oblika rasvjete u raznim industrijama je LED rasvjeta. LED dolazi od engleskog naziva Light emitting diode i odnosi se na naziv onoga što LED žaruljama daje svjetlost. Mnogi ih zato često nazivaju i LED diodama. U početku je ova nova vrsta uglavnom ciljala na kućanstva i razne uslužne industrije jer je imala brojne prednosti.

Upravo zbog toga, njezino širenje se nastavilo i dalje i nije zaobišlo niti automobilsku industriju. Danas su LED žarulje za automobile sve popularnije i nalaze se ugrađene u sve više modela. Kod nekih se ugrađuju odmah u tvornici, ali moguće ih je ugraditi i kasnije.

Opće karakteristike LED rasvjete

Napravimo li usporedbu između LED žarulje za auto i one za kućanstvo, performanse i značajke su uglavnom vrlo slične, razlika je samo u njihovom izgledu i načinu ugradnje. A neke od najzanimljivijih značajki su:

  • Bolja učinkovitost, tj. manja potrošnja električne energije
  • Dugotrajnost
  • Bolja osvjetljenost i razne nijanse boje

No, ono što će mnoge zanimati je cijena. Činjenica je da su automobilske LED žarulje skuplje od onih halogenih, koje se još uvijek nalaze u brojnim modelima. Ali u korist im ide mala potrošnja električne energije, kao i njihova dugotrajnost. To bi u konačnici trebalo značiti da ćete dugoročno ipak imati uštedu kada se u obzir uzmu sve ove stvari.

Veća sigurnost u prometu

Još jedna od karakteristika LED žarulja u automobilima posljedično se odnosi i na sigurnost u vožnji i to na dva načina. Kao prvo, ova vrsta rasvjetnih tijela omogućuje bolju osvjetljenost, i to ne samo prema naprijed, već i sa svake strane vozila. To će vam kao vozaču biti odlična pomoć, pogotovo u lošim uvjetima za vožnju noću, primjerice kad pada kiša. Tako ćete ipak puno bolje vidjeti i na vrijeme uočiti nekog biciklista, pješaka i slično.

LED žarulje H7
LED žarulje za Mercedes

Osim toga, LED auto žarulje su odlične i zbog toga što će vas vozači koji vam dolaze ususret vidjeti s još već udaljenosti i moći po potrebi brzo reagirati. To su dvije karakteristike o kojima mnogi vozači niti ne razmišljaju, ali svakako se mogu navesti kao dodatne prednosti ovih vrsta rasvjetnih tijela.

Različite vrste LED žarulja za auto

U trgovinama se danas mogu pronaći različite vrste ovih zanimljivih rasvjetnih tijela koje možete ugraditi na svog limenog ljubimca. Jedna od popularnijih vrsta su H7 LED žarulje za auto, a osim njih česte su i:

  • H1
  • H3
  • H4
  • H11 itd.

Imajte na umu da ne možete bilo koju vrstu staviti na bilo koji automobil, već samo onu koja je za njega namijenjena. Zato prije kupnje svakako trebate provjeriti koja vrsta je namijenjena za vaš auto. Ako nemate tu informaciju, možete zatražiti pomoć prodavača ili možete pronaći na internetu informacije za vaš model auta. Isto tako, preporuka je da LED žarulje za auto date ugraditi kod nekog autoelektričara kako biste bili sigurni da će sve biti dobro odrađeno.

LED rasvjetna tijela u unutrašnjosti auta

Osim kao glavna vanjska svjetla na autu, u unutrašnjosti automobila se također sve više koriste posebna LED svjetla. U te svrhe se koriste posebne LED žarulje pomoću kojih može biti osvijetljena unutrašnjost auta, a također se često koriste i za osvijetljavanje kontrolne ploče. To rezultira nešto boljom rasvjetom, a proizvođači se često odlučuju koristiti i svjetla u boji kako bi automobil još više dobio na atraktivnosti. 

Video: Kako ugraditi led svetla u autu

Online trgovine s autoopremom

Danas gotovo svaka online trgovina s autoopremom nudi i kategoriju vezanu uz rasvjetu automobila. Tako možete na jednom mjestu pronaći razne vrste rasvjetnih tijela, kao što su popularne H7 LED žarulje za auto i mnoge druge. Isto tako, cijene su nerijetko niže od onih u fizičkim trgovinama pa ne čudi da se sve više vozača odlučuje za kupnju ovim putem.

Odlične H7 LED žarulje za auto

Kao što je već navedeno, H7 LED žarulje za auto vrlo su popularne ponajprije zbog činjenice da se mogu koristiti na velikom broju različitih modela automobila. Osim toga, nude potpuno iste performanse kao i bilo koja druga vrsta. Cijena im je također nešto više, ali kad uzmete u obzir da ih nećete trebati mijenjati jako dugo, onda svakako predstavljaju isplativu kupnju.

 H7 LED žarulje za auto
H7 LED žarulje za auto mogu se koristiti na velikom broju različitih modela automobila

Ako još uvijek imate na automobilu halogene žarulje, možda je vrijeme da probate novi oblik rasvjete. A vrlo je velika vjerojatnost da će to biti upravo automobilske H7 LED žarulje koje će vam nastaviti odlično osvijetljavati cestu.