Općenito o ovjesu

Neispravan ovjes i zamjena

Jedan od osnovnih dijelova automobila koji je veoma važan kod vožnje je ovjes. On spaja automobil s kotačima i usmjerava vozilo u željenom pravcu. Osim toga on umanjuje razna opterećenja na automobilu i smanjuje vibracije tijekom vožnje, te na taj način pruža što ugodniju i sigurniju vožnju. Kako bi vožnja automobila bila sigurna i što ugodnija, neophodno je da su svi kotači centrirani i u pravilnom položaju. Kroz današnji tekst fokusirat ćemo se na ovjes i njegovu važnost tijekom vožnje, te kako prepoznati simptome problema s ovjesom i gdje jeftino kupiti zamjenski.

Općenito o ovjesu

Kako bismo mogli detaljnije pisati o problemima koji se mogu pojaviti kod ovjesa, veoma je bitno da objasnimo što je on zapravo i čemu točno služi. Svaki automobil ima dva ovjesa, zadnji i prednji. Problemi se najčešće dešavaju s prednjim ovjesom, koji se još naziva i prednji trap.

Ovjes se sastoji od raznih dijelova
Ovjes – Zadnji zglob stabilizatora

On je znatno više opterećen od zadnjeg, jer se pomoću njega upravlja vozilom, dok zadnji samo prati njegovu putanju. Loše ceste prepune rupa glavni su krivac za njegova oštećenja, a upravo prednji je prvi na udaru. Ovjes se sastoji od raznih dijelova, a kako bi pružio što kvalitetniji ugođaj vožnje, neophodno je da su svi dijelovi ispravni.

Pročitajte i sljedeći informativni članak: Karoserija za auto je ono što vidimo izvana

Neispravan ovjes

Svaki vozač mora osluškivati svoj automobil, te će mu on reći gdje se javlja kvar. Problemi s ovjesom najlakše se mogu otkriti u slučaju trošenja guma na određenoj strani ili jakih udaraca za vrijeme vožnje. Sve ovo sugerira na to da je ovjes star i da je potrebno njegovo mijenjanje.

U slučaju trošenja guma, ne mora značiti da je neispravan ovjes, već je moguće da samo nije centriran dobro. Kvar se može dogoditi i prilikom udarca, a prepoznati se može ako se volan ne vraća u pravilnu poziciju, već stoji nakrivo.

Zamjena ovjesa

Novi ovjes za vaš automobil brzo i jeftino možete kupiti u Silux web trgovini. U širokom asortimanu pronaći ćete ovjes za svaki poznati model automobila, te nakon narudžbe morate samo dati na zamjenu. Kupovina zamjenskih dijelova danas je postala veoma popularna i sve se više ljudi odlučuje na to da sami pronalaze zamjenske dijelove, koje kasnije da ju mehaničaru na zamjenu.