Automatska klima za auto

Ugodna vožnja uz klimu za auto

Do prije nekoliko desetaka godina, svaki vozač bi na samu pomisao da mora voziti automobil po ljeti odmah zakolutao očima. Naime, nekada je jedini način za rashlađivanje bio otvaranje prozora na autu. To naravno nije puno pomoglo jer bi u njega onda ulazio topli zrak. No, zbog malog strujanja vjetra, to je bila barem neka pomoć.

Tada se u modele luskuznije klase počela ugrađivati klima za auto i ona je omogućila ugodnu vožnju. Danas je ona sastavni dio gotovo svakog modela. Postoje razni dijelovi koji su važni za njezino cjelokupno funkcioniranje, a ventilator za auto je jedan vrlo važan dio tog cijelog sustava.

Što radi ventilator za auto

Ventilator za auto ili kako se često naziva ventilator hladnjaka je iznimno važan dio cijelog rashladnog sustava. Kada je automobil u mirovanju, ali kada motor radi, npr. kada zapnete u prometnoj gužvi, on je zaslužan za:

  • Dovođenje zraka u hladnjak
  • Smanjivanje temperature rashladne tekućine

Naravno, ne treba posebno napominjati da je automobilski ventilator važan da biste mogli uživati u rashlađenom zraku te da ga u slučaju kvara trebate što prije zamijeniti. Ako to ne napravite, može doći do pregrijavanja motora jer neće imati optimalno hlađenje. A osim toga, ako je neispravan, može se raspasti i time će oštetiti hladnjak što će vam donijeti nove troškove.

Posjetite automehaničara za zamjenu autodijelova

Ako ste detektirali kvar ventilatora za auto ili sumnjate na njega, preporuka je da svakako posjetite nekog automehaničara da ga zamijeni. Naime, njegova zamjena se razlikuje od automobila do automobila, odnosno razlikuje se način na koji je on spojen na hladnjak.

Ventilator hladnjaka za Daewoo Matiz
Ventilator hladnjaka za Daewoo Matiz

Kod nekih modela je tako potrebno skinuti i puno drugih dijelova da biste došli do njega. Primjerice, na nekim modelima je potrebno maknuti prednja svjetla, prednji odbojnik i cijeli poklopac hladnjaka.

Naravno, ako niste toliko vješti, onda je bolja opcija da posjetite nekog automehaničara koji vam to može puno brže napraviti. 

Tipski dio automobila

Ventilator za auto spada u njegov tipski dio. To znači da se razlikuje od modela do modela auta. A razlika je najviše primjetna u njegovoj veličini. Neki modeli su nešto manji, dok su modeli za određene marke auta nešto većih dimenzija.

Ventilator hladnjaka za Opel Corsa
Ventilator hladnjaka za Opel Corsa

Možete odabrati one ovlaštenih proizvođača, no postoje i brojne tvrtke koje prodaju rezervne ventilatore za auto koji su napravljeni po svim potrebnim standardima, odnosno dimenzijama će točno odgovarati.

Cijena ovakvih rezervnih je često puno niža od cijene originalnih pa se sve više vozača danas ipak odlučuje za tu opciju.

Ventilator kabine kao još jedan važan dio

Klima za auto je složen sustav koji se sastoji od više različitih dijelova koji moraju ispravno funkcionirati. Tako je važan i jedan vrlo mali dio, a to je ventilator kabine za auto. A to je onaj dio koji je zaslužan da vam je u kabini auta ugodno tijekom vožnje ljeti. On raspuhuje hladni zrak po kabini, koji se prethodno ohladio u rashladnom sustavu.

Popravka ventilatora kabine

Iako je riječ o vrlo malom dijelu, njegova cijena može dosta varirati ovisno o kojem je automobilu riječ. U svakom slučaju, želite li uživati u ugodnom zraku u kabini, ako dođe do njegovog kvara, morat ćete ga zamijeniti.

Spas pri vožnji auta ljeti

Kada se ljeti temperature popnu jako visoko, klima za auto je mnogima njegov najdraži dio. Većinom je dostupna u dvije varijante:

  • Ručna
  • Automatska

Ručna klima za auto omogućuje da otprilike namjestite željenu temperaturu te podesite jačinu strujanja zraka. Uglavnom imate kotačić koji možete pomicati u željenom smjeru i tako odrediti temperaturu, od toplije do hladnije. S druge pak strane, automatska klima za auto vam omogućuje da točno odredite željenu temperaturu u autu, odnosno da unesete točnu temperaturu. Rashladni sustav auta će tada odraditi svoj dio posla i pokušati je što prije dostići, a kada je dosegne, nastavit će je održavati.

Višezonska klima za auto

Automobili više klase,kao što su Audi A8, Mercedes S-klase, … nude brojne novotarije, a jedna od njih je i višezonska klima za auto. Omogućuje sve što i automatska, ali ova nudi mogućnost da se auto podijeli na više zona. Primjerice, auto može biti podijeljen na dvije zone, lijevu i desnu, pa vozač i suvozač svaki mogu odrediti željenu temperaturu. Naravno, nije moguće da razlika bude prevelika.

Isto tako, moguće je da zone budu složene i drugačije pa će i putnici straga moći birati određene postavke temperature. U svakom slučaju, klima za auto je danas postala gotovo neizostavni dodatak svakog novog modela.