Kvalitetno motorno ulje za auto motor

Glavna stvar koja se brine oko vašeg motora i njegovog pravilnog rada je motorno ulje za auto. Nije svako motorno ulje jednako i razlikuju se prema kvaliteti, a za pravilan rad motora potrebno je redovno mijenjati ulje. Neke marke ulja su veoma poznate i slove za kvalitetu, dok se zbog nedostatka financija ljudi ipak odlučuju na kupnju jeftinih ulja. Kroz tekst ćemo Vam objasniti čemu služi ulje i zbog čega biste trebali birati što kvalitetnije.

Čemu služi ulje za motor?

Od samih početaka strojeva, koristi se ulje koje služi za podmazivanje i hlađenje. Motor kod automobila ne može raditi bez ulja, koje ga podmazuje i pomaže u hlađenju, a osim toga brine se da se dijelovi motora manje trpe i da motor radi kvalitetnije. Kvalitetno ulje i redovna izmjena povećat će radni vijek motora, te će ga i očistiti od ostataka koji su posljedica sagorijevanja goriva. Motorno ulje za auto razlikuje se prema raznim stvarima, a najjednostavnija podjela je na zimska i normalna ulja. U nastavku donosimo više odgovora na pitanje koje ulje odabrati za Vaš automobil.

Vrste motornog ulja

Prema SEA specifikacijama ulja, razlikujemo ulja s oznakom W i ulja koja nemaju tu oznaku. Motorno ulje za auto koje ima W oznaku definira ima sposobnost podmazivanja motora za vrijeme hladnih dana, te je namijenjeno zimi. Motor se najviše troši kada je hladan i početno paljenje može ga oštetiti ako nije podmazan. Za ljetne temperature tu su ulja bez winter oznake, a kombinacijom oba ulja dobiva se idealno ulje koje štiti motor i na niskim i na visokim temperaturama. Bitno je istaknuti da se ulja različitih gradacija ne miješaju međusobno. Postoje i razne druge specifikacije ulja, te nije SAE jedina. API, ACEA, SEA i OEM su najčešće specifikacije prema kojima dijelimo ulja.

Gdje kupiti motorno ulje za auto?

Danas je najjednostavnija kupnja online. Motorno ulje za auto ćete u raznim web trgovinama pronaći po odličnim cijenama, a prednost online kupnje je i što ima puno veći asortiman proizvoda. Silux web trgovina jedna je od najpoznatijih, a razlog tome je dugi niz godina rada, puno proizvoda u ponudi, te odlične cijene koje nudi.

Pročitajte i članak pod naslovom Vijek trajanja zupčastog remena.