automobilski ovjes

Ovjes auta osigurava sigurnu vožnju

Mnogi vlasnici automobila su vjerojatno čuli za razne dijelove od kojih je on sastavljen, ali možda ne znaju čemu točno koji dio služi. Ovjes za auto je vjerojatno jedan od takvih dijelova za koje ste možda čuli, ali niste potpuno sigurni čemu on služi. Može ga se poistovjetiti sa sigurnošću vožnje auta, iako ne služi samo za to. 

Njegov glavni zadatak je da osigurava da auto ide u željenom smjeru, odnosno kad okrenete volan ulijevo, da auto stvarno i ide ulijevo i sl. Osim toga, važan je i za udobnost jer na sebe preuzima sve sile i vibracije koje se javljaju tijekom vožnje.

Geometrija ovjesa auta

Ovjes automobila mora biti ispravno podešen kako bi vozna svojstva automobila bila zadovoljavajuća, odnosno kako bi se on kretao u željenom smjeru te kako bi ujedno bio i udoban za vožnju. Svi kotači moraju biti ispravno namješteni, odnosno moraju imati ispravnu geometriju. Geometrija se mijenja tijekom vožnje zbog loših prometnica, prelaska preko rupa i slično.

Automobil s lošom geometrijom kotača ne samo da je podložniji oštećenju ovjesa auta, već će i trošiti više goriva. Zato je važno da povremeno provjerite automobilski ovjes i geometriju kotača. Radite li izmjenu ljetnih/zimskih guma dva puta godišnje, to će vam sve provjeriti vulkanizer prilikom izmjene te sve podesiti. Primijetite li u vožnji da vam se auto zanosi ili da ne drži dobro zadani smjer, što prije posjetite automehaničara kako bi provjerio je li došlo do nekog kvara pogona za auto ili nečeg sličnog.

Način djelovanja sustava auto ovjesa

Auto ovjes se prema načinu djelovanja sustava može podijeliti u 4 vrste:

 • Pasivni
 • Reaktivni
 • Poluaktivni
 • Aktivni

Proizvođači automobila koriste razne vrste i ugrađuju ih u svoja vozila. Kada je riječ o prednjem ovjesu za auto, koji je danas najrašireniji, u europskim automobila se najčešće ugrađuje tzv. MacPhersonov ovjes. On se pokazao odličnim za uvjete na cestama kakve se mogu pronaći u većini europskih zemalja te ga mnogi proizvođači ugrađuju u svoje modele.

kvalitetni automobilski ovjes
Proizvođači automobila koriste razne vrste i ugrađuju ih u svoja vozila.

Amortizeri za veću udobnost

Ovjes auta je zapravo složen sustav. Kao što se cijeli auto sastoji od više različitih auto dijelova i ovaj sustav se sastoji od brojnih manjih dijelova. Tako je potrebno izdvojiti sljedeće dijelove tog sustava:

 • Amortizeri
 • Opruge
 • Vilice
 • Torzione šipke
 • Spone stabilizatora
 • Kuglasti zglobovi

Većina vozača vjerojatno je čula za amortizere i njih smatra odgovornim za udobnost auta. To je jednim dijelom točno, no oni su samo jedan malo dio cijelog sustava. 

Svi navedeni dijelovi moraju biti potpuno ispravni kako bi automobil bio udoban za vožnju. U slučaju kvara ili oštećenja samo jednog od tih dijelova može doći do kvara cijelog sustava ovjesa auta. Zato se svakako preporučuje da se pri svakom servisu auta provjeri njegovo stanje kao i stanje pogona za auto kako biste bili sigurni da će vam automobil dugo raditi bez ikakvih problema.

Prepoznajte kvar na autu što prije

Postoje različiti znakovi pomoću kojih možete i sami zaključiti da ima nekih problema s automobilskim ovjesom. Neki od znakova su:

 • Pri skretanju osjećate vibracije na upravljaču
 • Automobil dosta poskakuje pri kretanju po neravnom terenu
 • Osjetna je razlika u skretanju udesno ili ulijevo (lakše ili teže je skrenuti u jednu stranu)

Primijetite li pojavu bilo kojeg od ovih znakova, važno je reagirati na vrijeme. Posjetite nekog vulkanizera ili automehaničara koji će automobil dignuti pomoću dizalice te provjeriti kakvo je stanje ovjesa za auto. 

U većini slučajeva će biti dovoljno promijeniti istrošene selene, amortizere ili neki drugi od auto dijelova koji su zaduženi za taj dio. Naravno, to sve pod pretpostavkom da ste reagirali na vrijeme. U suprotnom, može doći do habanja i nekih drugih dijelova cijelog sustava pa će vas na kraju popravak puno više koštati.

kupnja kvalitetnih autu dijelova
Većina vozača vjerojatno je čula za amortizere i njih smatra odgovornim za udobnost auta.

Auto dijelovi na raznim mjestima

Kada dođe do nekog kvara, auto dijelovi su ono što ćete morati kupiti. Ponekad ih za vas može kupiti automehaničar i promijeniti, no ima vozača koji vole sami kupovati auto dijelove jer smatraju da će tako jeftinije proći. Tako se mnogi odlučuju za kupnju autu dijelova putem interneta jer brojne trgovine često nude niže cijene od klasičnih, fizičkih trgovina. 

Isto tako, auto dijelovi online su jednostavno kategorizirani pa ćete puno lakše pronaći ono što vam je potrebno, za razliku od nerijetko bjesomučne potrage po raznim fizičkim trgovinama. Stoga, ako dosad niste, pogledate kakve sve auto dijelove možete pronaći na taj način i sami kupite što vam je potrebno.