Autodijelovi

Autodijelovi za funkcionalnost vozila

Autodijelovi su svi oni dijelovi koji čine vozilo – od karoserije, kotača, sjedala, raznih mehaničkih dijelova pa sve do onih najmanjih dijelova kao što su primjerice vijci.
Jeste li znali da se svaki automobil u prosjeku sastoji od oko 30 000 dijelova, računajući i najsitnije dijelove poput matica, podložnih pločica i sl.?
Svi ti autodijelovi se proizvode od različitih sirovina i prolaze kroz različite procese proizvodnje, što su u konačnici osnovni čimbenici njihove kvalitete.

Autodijelovi i njihova zamjena

Svi znamo koliki je užitak vožnja s dobrim vozačem koji vozi sigurno i pažljivo te koji poštuje cestovna pravila. No, dobrog vozača automobila ne čini samo sposobnost vožnje i savjesnost u prometu, već i odgovornost prema održavanju automobila te redovita zamjena dotrajalih dijelova na vozilu.

Autodijelovi

Ali, niti ovdje priča ne prestaje. Naime, da bi uopće znali održavati automobil prije svega bi trebali biti upućeni i u važne dijelove koji su sastavni dio automobila. Njihovo poznavanje vam može biti od velike koristi pri rješavanju manjih ili većih kvarova.

U nastavku ćemo spomenuti samo neke od važnih dijelova koji čine svaki automobil.

Najvažniji autodijelovi

Svi autodijelovi imaju svoj značaj i važnost, no neki se ipak ističu i njima je potrebno posvetiti punu pažnju i pobrinuti se da uvijek budu u besprijekornom stanju kako bi naše vozilo u konačnici bilo apsolutno funkcionalno i sigurno za vožnju.

U te dijelove se ubrajaju kočioni sustav, kvačilo, osovine, kotači, gume, amortizeri, akumulator, alternator, filteri, sjedala, retrovizori, stakla signalizacija, brisači, filter DPF i dr. Ako je neki od ovih dijelova neispravan apsolutno je nedopustivo uključiti se s vozilom u promet.

Cijene autodijelova

Cijena autodijelova je raznolika, a njihova tržišna vrijednost ovisi o zaista mnoštvu različitih čimbenika. Neki od najvažnijih su kvaliteta materijala od kojih su izrađeni kao i kvaliteta same izvedbe.
Nadalje, auto dijelovi mogu biti originalni, odnosno OEM (proizvođač originalne opreme) ili pak zamjenski koje ne proizvodi proizvođač dotične marke automobila, već neki drugi proizvođač koji te dijelove izrađuje prema uzoru na originalne.

Originalni dijelovi za automobile su u pravilu uvijek skuplji, međutim, njihova kvaliteta je daleko veća nego što je to slučaj kod zamjenskih dijelova.

Znate li, da je cerada za auto jedan od najpraktičnijih načina zaštite automobila. Više o tome u članku.

automobilski ovjes

Ovjes auta osigurava sigurnu vožnju

Mnogi vlasnici automobila su vjerojatno čuli za razne dijelove od kojih je on sastavljen, ali možda ne znaju čemu točno koji dio služi. Ovjes za auto je vjerojatno jedan od takvih dijelova za koje ste možda čuli, ali niste potpuno sigurni čemu on služi.