Briga za okoliš uz DPF filter

Automobili koje danas možemo vidjeti na cestama sve su zanimljivijeg dizajna, mnogi i puno atraktivniji od onih koji su se na cestama mogli vidjeti prije nekoliko godina. Uz sami izgled, automobili su danas i puno napredniji u brojnim karakteristikama. Primjerice, motori današnjih automobila izrazito su jaki i probijene su neke granice o kojima se prije moglo samo sanjati.

No, uz sve naprednije motore, dolazi i sve veće onečišćenje okoliša koje nastaje zbog ispušnih plinova koje ti automobili ispuštaju. Zato se danas koriste razni dijelovi kojima se pokušava to smanjiti na najmanju moguću mjeru, a vjerojatno najpopularniji je filter DPF.

Sagorijevanje goriva kod dizelskih motora

Filter DPF u automobilima se nalazi samo u onima koji posjeduju dizelski motor. Naime, dizelski motori sagorijevaju gorivo na potpuno drugačiji način od benzinskih motora. To se najviše može vidjeti po pitanju čađe, koje ima puno više kao produkta izgaranja kod dizelskih motora. Upravo zbog toga, DPF filter u autu ima glavnu funkciju da hvata i uništava te čestice čađe. 

DPF filter kratica je od engleskog izraza Diesel Particulate Filter.

Automobilski filter DPF postao je dio standardne opreme 2009.g., no pojedini proizvođači počeli su ga ugrađivati i prije toga u svoje modele jer bez njega nisu mogli zadovoljiti sve potrebne norme po pitanju očuvanja okoliša.

Osnovne informacije o DPF filteru

DPF filter kratica je od engleskog izraza Diesel Particulate Filter. Kao što mu i samo ime govori, to je filter zadužen za dizelske čestice, odnosno za njihovo filtriranje. Upravo te sitne čestice mogu imati vrlo štetan učinak na okoliš. Osim njega, današnji automobili, bilo da je riječ onima s dizelskim ili benzinskim motorima, imaju još ugrađen i EGR ventil, koja pruža dodatnu pomoć ispušnom sustavu.

Filter DPF se inače sam čisti tijekom vožnje. Na njemu se nakuplja čađa i tijekom vožnje se on polako čisti. Taj postupak naziva se regeneracija DPF filtera, a problem s ovim procesom može nastati ako često vozite na kratkim relacijama. U tom slučaju, regeneracija se ne stigne završiti pa će ponekad biti potrebno da pomognete završiti taj postupak.

Pročitajte i sljedeći članak: Ekspanziona posuda kao dio rashladnog sustava automobila

Pomoć pri regeneraciji

Kod većine automobila s dizelskim motorom će se, po potrebi, upaliti lampica koja označava filter DPF, odnosno koja vam sugerira da on sam nije mogao napraviti regeneraciju i da je potrebno vaše djelovanje. U tom slučaju, potrebno je automobil nekoliko minuta voziti pri nešto višim okretajima motora, kako biste pomogli s postupkom regeneracije. U većini slučajeva će se ta lampica ugasiti nakon što to budete napravili, no ponekad ni to neće biti dovoljno.

Filter DPF se inače sam čisti tijekom vožnje.

Tada je najbolje posjetiti automehaničara koji će provjeriti stanje DPF filtera i vidjeti može li se on očistiti ili će biti potrebna njegova zamjena.

Čišćenje ili zamjena DPF filtera

DPF filter spada u one autodijelove koji vozačima mogu stvoriti mnoge probleme. Idealno je da se on sam regenerira tijekom vožnje, no zbog stila vožnje, rute kojom se svakodnevno vozimo ili nekih drugih razloga, to nije uvijek moguće. Ako vam ne pomogne niti postupak nasilne regeneracije čišćenja filtera DPF opisanog iznad, preostaje vam još jedino klasično čišćenje ili zamjena. Slično se događa i u slučaju EGR ventila, koji ćete također morati zamijeniti ako čišćenje ne pomogne.

Čišćenje se odvija pomoću raznih pomagala, no možda se najbolje zaputiti u neku tvrtku koja se time bave i koja ima sva potrebna sredstva. Ako vam je potrebna zamjena, filter DPF možete pronaći u brojnim trgovinama s autodijelovima. Veliki izbor možete pronaći i u Silux web trgovini, gdje na jednom mjestu možete pronaći DPF filter za razne modele automobila.

Čitajte i sljedeći članak: Klima u automobilu je spas u ljetnim mjesecima

Srećom, danas je klima u autu postala gotov standardan dodatak i mnogi vozači su već zaboravili da tako nije bilo prije nekoliko desetaka godina. U samim počecima bila je uglavnom rezervirana za vozače nešto luksuznijih automobila.

EGR ventil za zadovoljavanje normi

Kako bi se automobili danas mogli prodavati na određenom tržištu, potrebno je za zadovoljavaju određene norme vezane uz zaštitu okoliša. EGR ventil u automobilu je dio automobila koji proizvođačima omogućuje da uspješno zadovolje te norme i na taj način dobiju dozvolu za prodavanje svojih automobila na određenom tržištu.

Silux web trgovina s autodijelovima također nudi velik izbor EGR ventila

EGR ventil u autu zaslužan je za smanjenje razine dušikovih oksida u ispušnom sustava za čak 30 %. Upravo dušikovi oksidi su veliki neprijatelj za okoliš pa se EGR ventil ugrađuje i u automobile s benzinskim i dizelskim motorima, kako bi vrijednosti vezane uz onečišćenje držao pod kontrolom. On se također može pokvariti ili začepiti zbog nakupljene prljavštine i ako ga nećete moći očistiti, morat ćeta ga zamijeniti. Silux web trgovina s autodijelovima također nudi velik izbor EGR ventila za razne modele automobila pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom odgovarajućeg modela.