Klima u automobilu je spas u ljetnim mjesecima

Svjedoci smo brojnih klimatskih promjena koje se očituju u često ekstremnim temperaturama. Ljeti često imamo vrlo visoke temperature, dok se zimi temperature često mogu spustiti dosta ispod nule. Obje situacije nisu nimalo dobre za automobile, ali također niti za one koji se voze u njima. Veliki problem predstavljaju velike vrućine zbog visokih temperatura ljeti. 

Srećom, danas je klima za auto postala gotov standardan dodatak i mnogi vozači su već zaboravili da tako nije bilo prije nekoliko desetaka godina. U samim počecima bila je uglavnom rezervirana za vozače nešto luksuznijih automobila.

Rashladni sustav u automobilu je onaj koji se brine da vam bude ugodno tijekom vožnje ljeti. Sastavljen je od više različitih dijelova, ali mnogi će reći da je kompresor klime automobila njegov najvažniji dio.

Važnost rashladnog sustava automobila

Rashladni sustav u automobilu je onaj koji se brine da vam bude ugodno tijekom vožnje ljeti. Sastavljen je od više različitih dijelova, ali mnogi će reći da je kompresor klime automobila njegov najvažniji dio. Ono što je bitno napomenuti je da svi ti dijelovi moraju biti ispravni kako biste mogli uživati u hladnom zraku koji će strujati kroz kabinu.

Stoga, ako tijekom vožnje nije tako, odnosno ako vam zrak samo puše, ali nije hladan, vjerojatno je došlo do kvara kompresora klime u autu ili nekog drugog dijela rashladnog sustava. Svakako što prije posjetite automehaničara koji će provjeriti u čemu je problem. To će najčešće učiniti spajanjem auta na posebno računalo koje će mu odmah prikazati grešku na ekranu.

Važni dijelovi za rashlađivanje u autu

Osim gore spomenutog auto kompresora klime, valja izdvojiti i još neke ostale dijelove rashladnog sustava koji su također važni. To su:

  • Pumpa
  • Termostat
  • Hladnjak
  • Ventilator itd. 

Kao što vidite, ima ih nekoliko. I zapravo je vrlo jednostavno shvatiti da ukoliko samo jedan zakaže, nećete uživati u hladnom zraku. Svi ti dijelovi zaslužni su za proizvodnju hladnog zraka kojeg će onda ventilator širiti po kabini auta. Ne radi li kompresor klime, svaki automehaničar će nastaviti provjeravati ostale dijelove rashladnog sustava kako bi ustanovio koji je problem. 

Iako možda toga niste svjesni, ulja, koja biste trebali ulijevati redovito u auto, također utječu na kompresor auto klime. Ona su zaslužna za sprječavanje habanja raznih dijelova motora, ali utječu i na druge dijelove.

Kiseline su česti uzrok kvara kompresora klime

Iako su automobilski kompresori klime dizajnirani tako da dosta dugo mogu trajati, ipak se može dogoditi njihov kvar. Najčešći uzrok kvara su kiseline. One se stvaraju u njemu zbog raznih kemijskih procesa, a nakon toga ga nagrizaju. Naravno, neće odmah doći do njegova kvara, ali s vremenom bi on zbog toga mogao pregoriti. 

Zbog toga svakako kad odlazite automehaničaru na redovne servise, zatražite da vam provjeri i rashladni sustav auta kako biste bili sigurni da sve ispravno radi.

Koristite kvalitetne rashladne tekućine

Automobilima su potrebne i kvalitetne rashladne tekućine koje će također utjecati na kvalitetan i dugotrajan rad kompresora klime u autu. Tako se kod većine automobila rashladna tekućina ulijeva u ekspanzijske posude. Kupiti ih možete na brojnim mjestima, od specijaliziranih trgovina s autopremom pa sve do benzinskih postaja, većih supermarketa i ostalih. 

Svakako je dobro pridržavati se načina primjene kako biste bili sigurni da ćete u potpunosti iskoristiti sve značajke rashadne tekućine.

Iznimno je bitno da koristite točno ono ulje koje propisuje proizvođač vašeg auta jer će takvo ulje najbolje štititi sve potrebne dijelove. Nipošto nemojte koristiti univerzalna ulja jer je puno puta dokazano da ona mogu izazvati kvarove kompresora klime i drugih dijelova rashladnog sustava.

I ulja utječu na rad klime

Iako možda toga niste svjesni, ulja, koja biste trebali ulijevati redovito u auto, također utječu na kompresor auto klime. Ona su zaslužna za sprječavanje habanja raznih dijelova motora, ali utječu i na druge dijelove. Iznimno je bitno da koristite točno ono ulje koje propisuje proizvođač vašeg auta jer će takvo ulje najbolje štititi sve potrebne dijelove. Nipošto nemojte koristiti univerzalna ulja jer je puno puta dokazano da ona mogu izazvati kvarove kompresora klime i drugih dijelova rashladnog sustava.

Za pronalazak onog odgovarajućeg, najbolje je posjetiti neku trgovinu s autodijelovima i autoopremom i tamo potražiti savjet prodavača.

Ekspanzijske posude

Ekspanzijska posuda rashladnog sustava automobila uglavnom je vrlo sličnog izgleda, a riječ je prozirnoj plastičnoj posudi. Ona gotovo uvijek sadržava oznake za MIN i MAX razinu rashladne tekućine koja se sipa u nju. Najbolje za ekspanzijsku posudu auta je da ulijete toliko rashladne tekućine da ona bude između te dvije vrijednosti. 

Ono što je poznato iz kemije je da se tekućine rastežu tijekom zagrijavanja. No, unatoč tome, može doći do pomanjkanja rashladne tekućine u ekspanzijskoj posudi pa je tada treba još dodati. Ovo nikako ne biste smjeli zanemariti jer to može dovesti do velikih kvarova, ako se ne dolije na vrijeme. Ekspanzije posude za aute su danas lako dobavljive i možete ih kupiti u brojnim fizičkim i online trgovinama. Riječ je o tipskom dijelu za auto pa svakako pripazite na tu činjenicu prilikom kupnje.